WORKSHOP nY-web 2011

Deze maand presenteert nY-web de eerste twee afleveringen van een vierdelig werk van dichter Jan Baeke en beeldend kunstenaar en webontwerper Alfred Marseille. Hun voorstel opent de Workshop van nY-web. Vooraf een korte plaatsbepaling.


workshop

e-literatuur en i-literatuur

Terwijl de meeste Nederlandstalige experimenten met ‘e-literatuur’ zich beperken tot video’s en tekstanimaties die het internet vooral benutten als publicatiekanaal (zie vb. Digidicht.nl), wil de Workshop van nY-web ruimte bieden aan werk dat ook echt artistiek gebruik maakt van het (leven op) internet.

Vrijwel alle literatuur is vandaag ‘e-literatuur’ en ‘digitale creatie’: auteurs werken met computers en surfen en googlen dat het een aard heeft. Is een tekst klaar, dan neemt hij als vanouds een gedrukte vorm aan of wordt hij op het internet gepost. De ene internetpublicatie bevat al meer links dan de andere, maar los daarvan kan het meeste werk (statisch en bewegend) evengoed offline worden gemaakt en gelezen. Lang niet alle ‘e-literatuur’ is dus ook ‘i-literatuur’: werk dat niet alleen digitaal wordt geproduceerd, maar dat bovendien onlosmakelijk met het levende internet is verbonden.

Deze zomer lanceerde de webredactie van nY een oproep tot schrijvers en beeldend kunstenaars om met de steun en onder de redactionele begeleiding van nY-web een i-literair werk te ontwikkelen. Uit de inzendingen selecteerde de redactie het voorstel van dichter Jan Baeke en beeldend kunstenaar Alfred Marseille. De eerste twee afleveringen van hun werk ‘De anderen hebben het gedaan’ worden op nY-web gepresenteerd in december 2011. De volgende twee schermen zijn in voorbereiding.

> Lees en bezoek Schaar van de Noord, deel 1 van ‘De anderen hebben het gedaan’.

> Lees en bezoek Stemmingswisselkoers, deel 2 van ‘De anderen hebben het gedaan’.

Volg nY-web met RSS