WORKSHOP 1 – De anderen hebben het gedaan (2)

Bezoek ‘Stemmingswisselkoers’: de tweede aflevering van ‘De anderen hebben het gedaan’, een werk van dichter Jan Baeke en beeldend kunstenaar en webontwerper Alfred Marseille. Hun voorstel opent de Workshop van nY-web.

De anderen hebben het gedaan is een serie gedichten waarvan de inhoud en de presentatie verandert onder invloed van online beschikbare dynamische gegevens over gebeurtenissen die elders op de wereld plaatsvinden.

De tekst heeft een thematische verwantschap met deze data, maar die verwantschap is niet eenduidig, niet eendimensionaal. De lezer van de tekst heeft zelf geen invloed op de inhoud en presentatie van die tekst.

Deel twee van dit werk in vier bewegingen, getiteld Stemmingswisselkoers, is gekoppeld aan de virtuele realiteit van de financiële markt. Het gedicht van Jan Baeke leeft in real time mee met het percentage waarmee de Amsterdam Exchange Index (AEX) stijgt of daalt  ten opzichte van de openingskoers. De schommelingen op de markt sturen varianten in de tekst aan. Wanneer de beurs gesloten is, komt ook ‘Stemmingswisselkoers’ voor even tot rust. Openingstijden: 9:00 – 17:30. Gesloten in het weekend.

> Ga naar Stemmingswisselkoers

> Lees meer over ‘i-literatuur’ en de Workshop van nY-web

Volg nY-web met RSS

Over de makers

De Nederlandse dichter Jan Baeke (1956) debuteerde in 1997 bij De Bezige Bij met de bundel Nooit zonder de paarden. De tien jaar ervoor publiceerde hij gedichten in de tijdschriften Tirade en De Zingende Zaag. Zijn vierde bundel, Groter dan de feiten, werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2008. Invloeden zijn er van filmers (Luis Buñuel, Michael Haneke en Andrej Tarkovski) en dichters (Ingeborg Bachmann, Jaan Kaplinski en János Pilinszky). Naast dichter is Jan Baeke vertaler van o.a. Lavinia Greenlaw, Liz Lochhead en Deryn Rees-Jones. Hij was werkzaam bij het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam. Sinds 2009 is hij verbonden aan Poetry International. Ook is hij redacteur van het nieuwe literaire tijdschrift Terras.

Alfred Marseille (1961) is een Nederlandse ontwerper en mediakunstenaar. Hij studeerde elektronische muziek en filosofie, en was van 1987 tot 1995 lid van kunstenaarscollectief De Tropisten. In 2000 stichtte hij de ontwerpstudio Zeezeilen.

Bezoek Public Thought, de gezamenlijke website van Baeke en Marseille.