WORKSHOP 1 – De anderen hebben het gedaan (1)

Bezoek ‘Schaar van de Noord’: de eerste aflevering van ‘De anderen hebben het gedaan’, een werk van dichter Jan Baeke en beeldend kunstenaar en webontwerper Alfred Marseille. Hun voorstel opent de Workshop van nY-web.

De anderen hebben het gedaan is een serie gedichten waarvan de inhoud en de presentatie verandert onder invloed van online beschikbare dynamische gegevens over gebeurtenissen die elders op de wereld plaatsvinden.

De tekst heeft een thematische verwantschap met deze data, maar die verwantschap is niet eenduidig, niet eendimensionaal. De lezer van de tekst heeft zelf geen invloed op de inhoud en presentatie van die tekst.

Deel één van dit werk in vier bewegingen, getiteld Schaar van de Noord, wordt live aangestuurd door de waterstanden in de Westerschelde vlak bij de Belgisch-Nederlandse grens. Het gedicht deint, groeit en krimpt met het getij. Pas in het midden tussen eb en vloed is de tekst optimaal leesbaar. Het scherm ziet er dus telkens anders uit, naargelang het tijdstip waarop het wordt bezocht. Het water raakt het gedicht.

> Ga naar Schaar van de Noord

> Lees meer over ‘i-literatuur’ en de Workshop van nY-web

Volg nY-web met RSS

Over de makers

De Nederlandse dichter Jan Baeke (1956) debuteerde in 1997 bij De Bezige Bij met de bundel Nooit zonder de paarden. De tien jaar ervoor publiceerde hij gedichten in de tijdschriften Tirade en De Zingende Zaag. Zijn vierde bundel, Groter dan de feiten, werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2008. Invloeden zijn er van filmers (Luis Buñuel, Michael Haneke en Andrej Tarkovski) en dichters (Ingeborg Bachmann, Jaan Kaplinski en János Pilinszky). Naast dichter is Jan Baeke vertaler van o.a. Lavinia Greenlaw, Liz Lochhead en Deryn Rees-Jones. Hij was werkzaam bij het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam. Sinds 2009 is hij verbonden aan Poetry International. Ook is hij redacteur van het nieuwe literaire tijdschrift Terras.

Alfred Marseille (1961) is een Nederlandse ontwerper en mediakunstenaar. Hij studeerde elektronische muziek en filosofie, en was van 1987 tot 1995 lid van kunstenaarscollectief De Tropisten. In 2000 stichtte hij de ontwerpstudio Zeezeilen.

Bezoek Public Thought, de gezamenlijke website van Baeke en Marseille.