WORKSHOP 1 – De anderen hebben het gedaan (3)

‘De juiste persoon’: derde en voorlaatste online datagedicht van dichter Jan Baeke en beeldend kunstenaar Alfred Marseille. Hun reeks ‘De anderen hebben het gedaan’ opent de Workshop van nY-web.


De anderen hebben het gedaan
is een serie gedichten waarvan de inhoud en de presentatie verandert onder invloed van online beschikbare dynamische gegevens over fysieke gebeurtenissen die elders op de wereld plaatsvinden.

Deel drie, ‘De juiste persoon’, varieert met het tijdstip en de plaats waar het wordt gelezen. De verschillende tijdstippen van zonsopgang en zonsondergang en de duur van de schemering worden uitgelezen en hebben effect op de weergave en de inhoud van de tekst.

Twee gedichten worden in vier tijdszones getoond (Milwaukee, Brussel, Soerabaja en Papeete). In de dagversie staan de teksten naast elkaar, zodat de inhoud en de inhoudelijke relatie tussen de teksten goed zichtbaar zijn. In de avondschemering wordt de achtergrond steeds donkerder en verdwijnen de woorden om bij invallende duisternis weer op te lichten als lichtjes in een donker gebouw of een donkere stad. De teksten in hun nachtversies lopen meer door elkaar, zijn hun natuurlijke orde kwijt, zoeken schuilgaand in het duister nieuwe posities. Ergens tegen een uur ‘s nachts lokale tijd doven de woorden op een paar na. Dat zijn de lichtjes van de slapelozen.

In de ochtendschemering wordt de achtergrond lichter en komt de dagversie weer langzaam in beeld. De zonsondergangen en zonsopgangen worden real time uitgelezen in databestanden die de precieze tijdstippen van dag tot dag registreren.

> Ga naar De juiste persoon


> Lees meer over ‘i-literatuur’ en de Workshop van nY-web 

> Ga naar Schaar van de Noord (De anderen hebben het gedaan, 1)

> Ga naar Stemmingswisselkoers (De anderen hebben het gedaan, 2)

> Volg nY-web met RSS

Reacties en bedenkingen zijn als altijd welkom.