No Fusion No Kiss: ‘Powerplay!’ (4)

De nY-discussie over het ‘literaire middenveld’ in Vlaanderen blijft niet onopgemerkt. Knack-journalist Frank Hellemans las nY en belde prompt met Carlo Van Baelen n.a.v. diens reactie op Dirk van Bastelaeres kritiek op het Vlaamse letterenbeleid. Minister Schauvliege, leest u even mee?

 

Carlo Van Baelen vraagt 1,3 miljoen extra voor literatuur

Gemor in de literaire wereld: het is hoog tijd dat de subsidies voor de Vlaamse letteren drastisch de hoogte ingaan anders dreigt de verwoestijning van het literaire landschap.

Als Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) de Mortieren en Lanoyes van deze wereld au sérieux neemt, kan ze maar maar beter even gaan zitten om het exposé van Dirk van Bastelaere over ‘het achterblijvend Vlaams letterenbeleid’ in het nieuwste nummer van het literaire tijdschrift nY te bestuderen. Hopelijk dat ze in een moeite door ook de explosieve repliek van Carlo Van Baelen, directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), ter harte neemt want hij pleit er onomwonden voor een zeer substantiële verhoging van het letterenbudget. Terwijl de financiële middelen voor de ‘professionele’ kunsten – zeg maar: beeldende kunst, film, theater, muziek en dans – tussen 1999 en 2009 met 136 procent de hoogte in vlogen, kenden die voor de letteren een negatieve groei van 6 procent. (Uit Knack)