nY #6 is verschenen

Na vijf nY’s met veel kritiek primeert in dit zomernummer de literatuur.

Onder de noemer ‘De Procreator’ brengt De kwestie teksten over de oorsprong en de toekomst van wat we denken te kennen als ‘leven’. Nieuw werk is er van de Iraanse schrijver en filosoof Reza Negarestani; van de Duitse auteur Dietmar Dath werd een selectie vertaald uit zijn recente roman Die Abschaffung der Arten (2008). Dichter Han van der Vegt levert een gepaste opmaat voor deze wild speculerende teksten, een proeve uit Alfred Döblins toekomstvisioen Berge Meere und Giganten (1924) biedt het nodige historische perspectief. Uitleider van dienst Bram Ieven breekt de reeks theoretisch open.

De passende beelden in dit nummer zijn van de Britse kunstenaar Daragh Reeves, gekozen door Robin Vanbesien.

– Daragh Reeves

Onze nieuwe Gast maakt het al even bont. In een fragment uit zijn romandebuut in wording laat Pieter De Buysser een boomlange Cubaan met een Berlijnse muur versmelten. En ook architect Bert de Muynck kampt met een woekerende architectuur – die van de posthumane bouwwoede in China.

In een belangwekkend document zoekt Pol Hoste, Untagged als altijd, naar aanleiding van Dagboek ’68-’69 een kritische verhouding tot zijn vriend en inspirator Daniël Robberechts.

In De zift neemt Johan Sonnenschein de prozareeksen Perlouses, Moldaviet en Belgica van uitgeverij Voetnoot onder de loep, en buigt Jeroen Dera zich over Han van der Vegts ruimte-epos Exorbitans.

– Krang

Maar bovenal is er dit keer: amusement! Bernard Wesseling verrast met Hollands proza waarin een hedendaags titaantje emplooi zoekt op een Belgische kermis. Dichtwerk is er van Frédéric Leroy, die binnenshuis met vuur speelt, van Delphine Lecompte, die ons kond doet van mythologische boerenpaarden en vleesfonteinen, en van Jan H. Mysjkin, die door pampa’s, savannes, rimboes en woestijnen jaagt. Voor onze TransitZone bezorgde hij ook een Franse versie.

Ideale lectuur voor deze hete zomer.

 – Prijskamp Zwijnaarde


verkooppunten
– zie www.detijdschriften.be
nY bestellen
– mail info@ny-web.be

los nummer – € 7
abonnement
4 nummers – België € 20 euro, buitenland € 25
abonnement voor instellingen – België € 36, buitenland € 41
Bij een abonnement zijn de verzendingskosten inbegrepen.
Betalingsgegevens
– zie About