Zojuist verschenen: Enerzijds/Anderzijds: de nieuwe Pol Hoste

‘Zo is het leven,’ zegt hij. Dan kijkt de familie even op van haar bord met varkensgebraad, erwtjes en worteltjes, kortom groentekrans, legt een hete aardappelkroket opzij en noemt het de gang van zaken. Grasland wordt omgezet in vlees. Daar zorgen koeien voor.

In Enerzijds/Anderzijds kijkt Pol Hoste verwonderd naar de menselijke soort en haar voortbrengselen. 25 kunstenaars helpen de blik van de schrijver (on)scherp te stellen.

Enerzijds/Anderzijds is vintage Pol Hoste. In scherpe, humoristische en poëtische verhalen onttakelt hij het idee dat wij in een eenduidige wereld leven. Kijk om je heen, lijkt hij te willen zeggen, kijk naar de beelden, luister naar de gesprekken, zie en hoor je dan niet iets heel anders? Alle pogingen om het verhaal van onze tijd te vertellen stranden, al was het maar omdat er behalve de gebeurtenissen van vandaag ook ontelbare geschiedenissen in meeklinken. Men zegt nooit precies wat men zegt. Dat is zorgelijk, soms, maar de permanente staat van miscommunicatie waarin we verkeren is ook het beginpunt van de wonderlijke redeneringen, poëtische evocaties en lyrische spraakverwarringen die Enerzijds/Anderzijds tot een literaire explosie maken.

Over nY books?

Enerzijds/Anderzijds is een uitgave van nY, tijdschrift voor literatuur, kritiek en amusement. De band tussen nY en Pol Hoste gaat vele jaren terug. Een aantal van de teksten uit Enerzijds verscheen eerder in nY, online of op papier.

Dat het tijdschrift nu een boek uitgeeft, is voor beide partijen een logische stap. Het literaire landschap verandert in sneltreinvaart. Onder de druk van winstverwachtingen en prestatiecurves komen de kwetsbare literaire genres steeds verder onder druk te staan.

Tijdschriften hebben altijd een grote rol gespeeld in het ondersteunen van de poëzie, het essay en het uitdagende proza, als een speeltuin en laboratorium voor afwijkende vormen van literatuur. Maar daar mag het verhaal niet stoppen. Als uitgevers hun verantwoordelijkheid om de literatuur de ruimte te geven om te experimenteren niet meer opnemen, is het aan de tijdschriften deze leemte op te vullen. nY heeft dan ook de ambitie om niet langer alleen een rol te spelen aan het begin van het schrijfproces, maar ook op het moment dat de bijzondere literaire projecten zijn voltooid.

Vanaf 2018 zal nY onder de vlag van nY books twee titels per jaar uitbrengen, als e-book en in print, die via www.ny-web.be, die in het voorjaar volledig zal worden vernieuwd, rechtstreeks te bestellen zijn.

Technische informatie

Pol Hoste
Enerzijds/Anderzijds
158 pagina’s, geïllustreerd
9789082801804 (print) | € 19,95
9789081776561 (e-book) | € 7,99

Te bestellen via de bestelpagina.