Seminar over N30 van Jeroen Mettes in Leiden, met Tonnus Oosterhoff

‘Ik dwing overigens niemand om te theoretiseren over literatuur’:
Een seminar over N30 van Jeroen Mettes

"Magneto was right" (ontwerp Siebe Bluijs omslag N30 van Jeroen Mettes)


Op maandag 30 maart zit Tonnus Oosterhoff aan de Universiteit Leiden een seminar voor over het lange gedicht N30 van de jong overleden  dichter en literatuurwetenschapper Jeroen Mettes (1978-2006). Jeroen Mettes was tot zijn overlijden in 2006 als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij verwierf bekendheid met zijn weblog Poëzienotities, dat snel uitgroeide tot een platform voor discussie over Nederlandse cultuur en poëzie. Bij zijn overlijden liet Mettes een lang prozagedicht achter, N30, dat in 2011 werd uitgegeven bij de Wereldbibliotheek.

De Nederlandse dichter Tonnus Oosterhoff debuteerde in 1990 met de bundel Boerentijger. In de daaropvolgende jaren volgden verhalenbundels (Vogelzaken, 1991; Dans zonder vloer, 2003), een roman (Het dikke hart, 1994) en een reeks dichtbundels. In 2012 ontving hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre. Oosterhoff werkt momenteel aan twee projecten die hem in contact brachten met het werk van Mettes. Enerzijds schrijft Oosterhoff een essay waarin hij op zoek gaat naar de grondslagen van Mettes’ poëtica, om zich zo de vraag te stellen: waar is de persoon in dit werk? En wat is het persoonlijke in dit werk? Is het hyperpersoonlijk of juist ontdaan van subjectiviteit? Anderzijds werkt Oosterhoff aan een nieuwe roman waarin hij zich laat inspireren door de volumineuze juxtapositie van schijnbaar ongerelateerde zinnen die samen de ‘binnenzee’ (Daniël Rovers) van N30 vormen. 

De presentatie van Oosterhoff wordt gevolgd door een gesprek met grafisch vormgever, literatuurwetenschapper en schrijver Siebe Bluijs. Bluijs verzorgde de grafische vormgeving voor het verzameld werk van Jeroen Mettes en debuteerde begin 2015 als schrijver in De Gids.

Deelnemers kunnen contact opnemen met Siebe Bluijs en/of Bram Ieven voor het leeswerk. Het seminar wordt georganiseerd door de sectie Moderne Nederlandse Letterkunde, in samenwerking met LUCAS.

Locatie: Van Wijkplaats 4, lokaal 005.