Maartje Smits op Het Desideratorium

Op woensdag 7 december stuurt nY dichter en kunstenaar Maartje Smits erop uit naar Antwerpen.

Onder de noemer Het Desideratorium presenteert Behoud de Begeerte aldaar een avond met de literaire tijdschriften nY, De Brakke Hond, Deus ex Machina, DW B, Kluger Hans en Poëziekrant. De redacteurs (voor nY Samuel Vriezen) treden in discussie en etaleren tegelijk in eigen kolommen gerijpt talent, dat meteen acte de présence geeft. Naast Maartje Smits betreden Roderik Six, Celia Ledoux, Patrick Bassant, Wouter Steyaert en Carl De Strycker het podium.

Maartje Smits studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam aan de afdeling Beeld&Taal, daarna volgde ze een Master of Design aan het Sandberg Instituut. In haar beeldend werk bestudeert Smits maatschappelijke fenomenen – zoals Chinese massagesalons in Amsterdam. In haar poëzie maakt ze graag gebruik van dezelfde schemergebieden (tussen fictie en documentaire, observatie en infiltratie …) die ontstaan in de ruimte die onstaat wanneer we vertalen gaan zien als een actie die niet per se iets met betekenis te maken hoeft te hebben, maar die ook vanuit een klankspel of beeldrijm in de subtekst kan vertrekken. Maartje Smits maakte haar tijdschriftendebuut in nY #9, in de kwestie ‘Overtalig’. Zie ook maartjesmits.nl

Het Desideratorium is een programma waarin (beginnende) schrijvers (ongepubliceerd) werk aan het publiek voorstellen, waarin nieuwe literaire tendensen gesignaleerd worden, een laboratorium waar à volonté getest, op smaak gebracht en gepresenteerd wordt, kortom: een werkplaats voor het verlangen en het gewenste.

Woensdag 7 december 2011, 20.00 uur
Bibliotheek Permeke, De Coninckplein, 2060 Antwerpen
Reserveren via permeke@begeerte.be of 03 272 40 41
€8 – €5 € (-26/65+)