[M90] Apple

Apple – Is hip geworden. Nu, als je zit te werken in de koffietent om de hoek, zie je overal om je heen mensen achter MacBooks of MacAirs, luisterend naar iPods, pratend tegen iPhones, starend naar iPads. Maar in de jaren 90 had de Apple Macintosh een heel ander aura. Iets avontuurlijks, iets bijna avant-gardistisch. Wie een Macintosh had, had een speciale computer, deed niet mee aan de grootkapitale bedrijfscomputers op Microsoftbasis – een mythe die minstens teruggaat op Ridley Scotts beroemde reclamefilmpje getiteld 1984 uit ’83 voor de eerste Macintosh, waarin de pc-wereld als een totalitaire nachtmerrie werd voorgesteld en de Macintosh het scherm van de mogelijkheden doorbreekt.

Iedereen wist dat de Macintosh geen serieuze zakelijke concurrent kon worden voor de Microsoftcomputers. Midden jaren 90 ging het zelfs uitgesproken slecht met Apple Computer. Het was algemeen bekend dat de Mac slechts in twee segmenten dominant was: voor grafische en voor muzikale toepassingen. Centrale takken van wat we inmiddels de ‘creatieve industrie’ zijn gaan noemen.

Werd zo in de jaren 90 de basis gelegd voor de hipheid van de Macintoshes nu? Geïncasseerd vanaf eind jaren 90, de tijd van de comeback van Steve Jobs, met de introductie van de iMac? Een succes mede mogelijk dankzij het verbond van de creatieve uitstraling van het merk zelf met de cultuurindustrie, via de consumententoepassingen die Apple vanaf de iPod, rond de eeuwwisseling, is gaan produceren? Gesteund door het sexy ontwerp van de hardware? Juist in een tijdperk dat economische ontwikkeling en de ontwikkeling van stedelijke cultuur steeds meer in de ‘creatieve industrie’ word gezocht? En steeds meer kunstenaars van weleer dus cultureel ondernemer zijn geworden?

Rijen creatievelingen naast elkaar, allemaal achter een Macintoshcomputer. Vaak zie je ze zitten, al die zelfstandige ondernemers, in designkantoren of in hippe koffietentjes: high-tech sweatshops. En ook dit is geschreven op een iMac (met 2.8 GHz Intel Core i5 quadcore processor en 27 inch beeldscherm. Een prachtig apparaat, wat dacht u.)

 

Uit: Lexicon 90

[De auteur in zijn nineties:]

sv (1973) begon als eerstejaars wiskundestudent en eindigde als afstuderend componist.