Lexicon 90. Van Amusement tot Zonsverduistering

Is er ooit een decennium met meer gemak weggezet dan de jaren 90? Alles was neoliberaal, paars, hedonistisch, virtueel en dance. Met de aanval in 2001 op twee torens in het westen sloot een periode die begon met de val van een muur in het oosten, volmaakt symmetrisch op 9/11. De duiding van de tussenliggende jaren werd een invuloefening: een tijd zonder plafonds, zonder politiek, zonder experiment en zonder geschiedenis. Aan het begin van het nieuwe millennium kon weer helemaal opnieuw worden begonnen – zo gaat de mythe.

De Kwestie van nY #10 bestrijdt het gemak waarmee de jaren 90 zijn kaltgestellt door het tijdvakcliché in Mythos 90 uit te vergroten en tegen te spreken. Als vorm is gekozen voor Lexicon 90: negentig lemma’s die het eervorige decennium met puntige essayistiek van 1 tot 1001 woorden uit het koelvak halen. Soms vormen steekwoorden de aanleiding voor een kort essay over een jaren 90-fenomeen; er zijn de grotesken die het tijdvakdenken en het journalistieke cliché ridiculiseren door eigen begin- en eindpunten te kiezen van een coherente, al te coherente blik op het decennium; er is het tegenwicht: momenten, ervaringen, evenementen die zich verzetten tegen mythevorming omdat ze wrongen met de tijd – of in retrospectief zijn blijven wringen.

From neunten/elften bis zu nine/eleven; van de aanslag op de Muurtot de val van de Tweeling. Het lexicon begint met de A van amusement en eindigt met de Z van zonsverduistering. Aftiteling en dan rustig naar bed … ? Wel, voor amusement – de derde kleur in ons tricot – wordt goed gezorgd door de vele sport-, muziek- en filmfragmenten die het lexicon afdraait. Maar de eclips blijft uit: de lemma’s draaien op cultuurkritiek en literatuur, niet op nostalgie. Mythos 90 beoogt een boos en vrolijk ding te zijn.

 

Index

A

B

C

D

E

F

G

H

I

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

Z