Schrijfwedstrijd: Het nieuwe verschil

[nY-essaY-prYs]

Geïnspireerd door de VIDA Count, een Amerikaans feministisch project dat elk jaar een stand opmaakt van de ratio man/vrouw bijdrages aan de belangrijkste Engelstalige kranten en tijdschriften, wil het literaire tijdschrift nY meer verschillende stemmen laten horen. Het VIDA initiatief toont aan dat in de Verenigde Staten de gezaghebbende literaire kritiek nog steeds scheef trekt: veel meer mannen dan vrouwen schrijven over literatuur, terwijl het natuurlijk niet zo is dat er geen schrijvende vrouwen zijn, wel integendeel. Sinds de eerste telling in 2010 is in de VS het debat over literatuur, gender en diversiteit een versnelling hoger geschakeld; de recentste VIDA Count hield ook rekening met etniciteit, seksuele identiteit en ability. Wie vindt waar toegang toe en wie niet? Wij willen dit debat voor een Nederlandstalig context stimuleren. Daarom organiseren we een essaywedstrijd voor het beste essay geschreven door een nYt auteur, een auteur die nog niet eerder in nY publiceerde. We willen duidelijk maken dat we niet voor anderen willen denken, dat de motor van het verschil waarop  nY zich graag beroept anderen nodig heeft.

Het thema van de wedstrijd is het nieuwe verschil. Wat betekent diversiteit vandaag? Dient het idee ‘verschil’ überhaupt opnieuw te worden ingevuld? Wat is een diverse samenleving, een diverse literatuur(kritiek)? Hoe geraken we voorbij de clichés van een diversiteitspolitiek? We kijken uit naar creatieve essays van tussen de 3000 en de 6000 woorden. Welke m/v/x is nYt? Wie maakt het verschil?

De jury bestaat uit de redactie van nY, Gaea Schoeters en Fiep van Bodegom. Gaea Schoeters is schrijver en journalist. Ze schrijft voor De Standaard. Fiep van Bodegom is essayist. Ze is verbonden aan De Gids en geeft les aan de opleiding Creative Writing van ArteZ. Het winnende essay wordt beloond met 500 euro en zal verschijnen in het eerste nummer van de jaargang 2017.

[reglement]

 

[schrYf ze!]